Tilburgse Vakantiekermis: van 36 miljoen tellingen naar 5 druktemeters

De wijze waarop Crowdcom telsystemen de bezoekersverdeling binnen de Tilburgse Kermis inzichtelijk maakt.

10
min
January 5, 2021
Notification message here
Link
bezoekers
dagen
telposities

Het is zonder twijfel het grootste project van dit jaar, tot nu toe: de Tilburgse Vakantiekermis. Met 5 zones, 22 tellocaties en ruim 30 telsensoren werden de bezoekers aan de Tilburgse Vakantiekermis geteld door Crowdcom. In opdracht van gemeente Tilburg werden voor de 5 kermispleinen alle in- en uitstroomlocaties geteld om in real-time via het Event Dashboard bezoekersaantallen door te geven aan de centrale commandopost.

Marijn Roelofsen (eigenaar Crowdcom): “Voor Crowdcom was dit een prachtig project met een gigantische schat aan data als resultaat. We tellen met een sensor die hoogte meet en op die manier een zeer hoge nauwkeurigheid tot 98% kan realiseren. We maken geen gebruik van privacygevoelige data en tellingen zijn volledig anoniem. Op de vraag hoe de organisatie de data interpreteert is Marijn duidelijk: “Tijdens de kermis zijn meer dan 36 miljoen meetpunten verricht. Hoe druk het is per plein vatten we samen in één totaaloverzicht.”

Continu monitoren
Daarnaast heeft de opdrachtgever – het veiligheidsteam van de gemeente Tilburg – ook alle tools voorhanden om per tellocatie de drukte te monitoren en dagverlopen in te zien. Marijn: “Door de verschillende toegangen te monitoren, ontstaat een goed beeld welke locaties gereguleerd dienen te worden om de drukte binnen de norm van een doorstroomlocatie te houden. Aan ons de taak om alle systemen continue te monitoren en de foutmarge na te meten, zodat de data gedurende dag overeen blijft komen met het reële beeld.” Hoeveel bezoekers heeft de kermis in totaal gehad? “We hebben een vermoeden, maar zeker weten doen we het nooit omdat we anonieme tellingen uitvoeren. Iedereen die vaker dan één keer op de kermis is geweest, telt dubbel. Maar de capaciteit op de pleinen is in ieder geval goed benut”, aldus Marijn.

Het klinkt mooi: anonieme tellingen. Merkt de bezoeker dan helemaal niets van de telsystemen? Marijn: “We hebben veel mogelijkheden om de tellingen ook aan te bieden bij de bezoeker. Dit jaar is er bijvoorbeeld weer een druktemeter op de website van de kermis gemaakt die een directe koppeling heeft met ons telsysteem. Bij een bepaalde bezetting op het terrein krijgen bezoekers thuis dus al het advies om niet meer naar de kermis te komen. En natuurlijk merkt de bezoeker iets van onze telling als ze even moeten wachten. De bezettingsgraad moet niet overschreden worden, daardoor is er vanaf 80% capaciteit al voorzichtig op enkele locaties gereguleerd, zodat pleinen nooit over de bezettingsgraad van 100% zouden komen”.

Toekomst
Kermissen, fairs en braderieën vallen onder de evenementen die op dit moment doorgang kunnen vinden als doorstroomlocatie. Onder voorwaarde dat elke bezoeker 5m2 vrije ruimte beschikbaar heeft. Crowdcom ondersteunt organisaties met telsystemen om binnen de kaders van de geldende maatregelen aan de vergunningsplicht de kunnen voldoen.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op!

Ook interessant

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief en wordt automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen! Met het invullen van onderstaand formulier gaat u akkoord met ons privacy statement.

Hartelijk dank voor uw inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form.