Koningsdag Alkmaar: Zo ziet "gezellig druk" er uit

Tijdens Koningsnacht- en dag in Alkmaar zijn alle pleinen en het vrijmarkt gebied geteld.

2
min
May 1, 2022
Notification message here
Link
Overheid
Gemeente Alkmaar
140000
bezoekers
2
dagen
20
telposities
bezoekerstellingen

De pandemie gooide in 2020 en 2021 roet in het eten maar dit jaar was het dan toch zover. Tijdens koningsnacht- en dag zijn alle pleinen en het totale vrijmarkt gebied van Alkmaar door Crowdcom geteld om de drukte te kunnen becijferen.

Data verzamelen

In eerste instantie is de opdracht van Alkmaar het verzamelen van telgegevens teneinde inzicht te krijgen in de werkelijk gelijktijdig aantal aanwezige bezoekers. De opdracht wordt vormgegeven door elk plein te ontsluiten en bij alle doorgangen systemen te plaatsen.

Voor de vrijmarkt worden op strategische locaties telsystemen geplaatst teneinde de doorstroom te meten en zo inzichtelijk te maken hoeveel bezoekers van het gebied gebruik maken.
De data levert een schat aan -nieuwe- inzichten die met name voor evaluatie met de horeca partners en hulpdiensten zal worden ingezet. Op de belangrijkste vraag wordt dankzij de telsystemen een antwoord gevonden: Hoeveel mensen zijn er 'echt' gelijktijdig aanwezig op de pleinen.

Real-time monitoring

Tijdens Koningsnacht wordt de real-time data ook gebruikt  door de gemeente om over te gaan tot reguleren van een van de pleinen. De trendlijnen zijn voor de monitoring van de drukte een van de beste tools; Op basis van een voortschrijdend gemiddelde wordt nagegaan binnen welke termijn een plein aan de maximale capaciteit raakt. Door dát scenario voor te zijn blijft een plein altijd 'gezellig druk' zonder dat er overcrowding ontstaat. Daarbij houdt de gemeente rekening met ruimte voor wachtrijen en chill-out locaties.

Sterk staaltje hardware

Om de grote hoeveelheid telsystemen goed te kunnen managen is drie dagen gewerkt in de binnenstad. Op verschillende locaties zijn truss portalen geplaatst om in totaal 30 sensoren op de juiste positie te kunnen laten tellen. Dat tellen gebeurd overigens zonder gebruik te maken van persoonlijke- of biometrische data van bezoekers. Men loopt onder een sensor die 'hoogte' waarneemt en een object als inkomend of uitgaand registreert. Alle tellocaties worden voorzien van  netwerkboxen waarvan er in Alkmaar 14 gelijktijdig operationeel waren. Via het LTE netwerk van KPN communiceren zij met de servers van Crowdcom. De data wordt vervolgens met een vertraging van maximaal 30 seconde (ofwel near real-time) gepresenteerd in het Event Dashboard.

Ook interessant

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief en wordt automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen! Met het invullen van onderstaand formulier gaat u akkoord met ons privacy statement.

Hartelijk dank voor uw inschrijving!
Oops! Something went wrong while submitting the form.