Crowdcom telt het publiek tijdens verschillende bevrijdingsfestiviteiten
Ons vaste team technici rijdt de komende dagen door het land voor de installatie van sensoren, netwerkboxen en telcomputers.
Alle tekeningen en afspraken met de opdrachtgevers zijn vastgelegd in netwerktekeningen. Op locatie hoeven we gelukkig het wiel niet meer uit te vinden.
Toch komen we altijd wel een verrassing tegen. Dit keer blijken de lantaarnpalen waar we sensoren in kunnen hangen net te zijn vervangen voor een nieuw -lager- model. Voor die situaties heeft het installatie team altijd extra materiaal bij zich.
Op 4 mei worden alle systemen opgeleverd. Alle CSers, vergunningverleners en hulpdiensten krijgen inlogcodes toegestuurd en we bespreken vaak nog de laatste instellingen. De dag voor het evenement worden bijvoorbeeld alle notificaties gepland en stellen we vast wat de capaciteit grenzen zullen worden.
Voor Crowdcom bestaat de dag voorafgaand aan de show ook uit het uitvoeren van een aantal testen. We scannen bijvoorbeeld de gebruikte frequenties in de omgeving en zorgen ervoor dat wij van netwerken gebruik maken die ruim beschikbaar zijn. We kunnen bijvoorbeeld al op voorhand ervoor kiezen om onze computers via het LTE , 3G of 2G netwerk te laten communiceren met de servers.
Een andere stresstest voeren we uit op de servers. We sturen dan lange tijd grote hoeveelheden data naar onze eigen servers toe en voeren notificaties en andere zware berekeningen uit. De vertraging tussen nieuwe data mag nooit meer zijn dan 60 seconde. Als de test slaagt weten we dat de systemen klaar zijn voor voor de grote dag van morgen. Als blijkt dat we extra server capaciteit nodig gaan hebben kunnen we dat direct organiseren. De servers draaien achter een loadbalancer die voor ons de taken verdeeld. Een server erbij zetten voor meer rekenkracht is een kwestie van minuten. Toch zijn we dat scenario liever voor door op tijd te stresstesten.
Vanuit onze thuisbasis in 's-Hertogenbosch starten we al vroeg met de eerste check: is alles nog steeds online? Dat blijkt dit keer niet het geval. Een aggregaat is uitgezet en ergens anders is een kabel uit een stopcontact getrokken. Gelukkig is het bijna altijd een kwestie van een stekker in het stopcontact steken om weer online te komen. Mochten er toch andere problemen zijn dan rijdt een serviceteam naar de locatie om te troubleshooten. Dat blijkt vandaag niet nodig.
De kalibratie van onze tel sensoren is al gebeurd tijdens de bouw, maar 's ochtends doen we dat gewoon nog een keer. Onze sensoren hebben vrij zicht nodig naar de locatie waar ze tellen. Dan is het goed om te controleren of er niet plotseling toch een parasol wordt uitgeklapt of ballonverkoper zijn ventplek onder onze sensor bedacht heeft. Het kalibreren van de sensoren bestaat uit een serie technische handelingen. We zorgen ervoor dat we zo nauwkeurig mogelijk de hoogte en hoek van de sensor ten opzichte van de grond hebben bepaald. Als de kalibratie van alle sensoren gebeurd is worden de resultaten opgeslagen. 's Middags en 's avonds zullen we nog een ronde kalibratie doen om de hele dag zeker te zijn van betrouwbare tellingen.
De vrijmarkten beginnen al vroeg. De opstart betekent voor ons een nieuwe 'projectdag' aanmaken. Projectdagen resetten de tellingen, waardoor we op nul kunnen beginnen met tellen. Voor de vrijmarkt lopen de tellingen van de verkopers wat over in de tellingen van publiek, maar dat kunnen we later altijd corrigeren. Voor de Bevrijdingsfestivals is het wat makkelijker. Als de poorten open gaan, starten wij met tellen.
Alle festivals zijn nu open. We checken even bij de opdrachtgevers of iedereen in het dashboard kan en alles duidelijk is. Daarna laten we de techniek het werk doen en kunnen de veiligheidsdiensten vertrouwen op de data uit het Event Dashboard.
Alle notificaties die we hebben aangemaakt voor de verschillende festivals komen ook bij ons binnen. De eerste piek bereiken we in het zuiden van het land. De producent appt om een extra alarm aan te maken. Dat is zo geregeld. Gebruikers van het Dashboard hebben geen omkijken naar instellingen en hoeven zelf niets te doen. Daarvoor staan wij aan de lat. Een wijziging is zo doorgegeven via de app of servicelijn. In het noorden wordt het Event Dashboard actief gebruikt. Tijdens het dienstenoverleg praat de crowdmanager de hulpdiensten bij over de drukte op het terrein aan de hand van de tellingen. Daar raken ze nu 80% bezetting aan. Uit de trendlijnen blijkt echter geen verdere stijging. De piek is wel een beetje bereikt; lezen de diensten daar af uit de cijfers.
We doen weer even een rondje langs de velden om te polsen of onze data nog overeenkomt met het beeld dat de veiligheidsdiensten hebben op locatie. Dat is belangrijk om op tijd problemen op te sporen. Het kan best zijn dat ergens een noodpoort open staat of mensen op een andere manier naar binnen of buiten gaan waardoor wij tellingen missen. Gelukkig komt de data overal overeen met de beelden van de opdrachtgevers. We checken nogmaals de kalibratie en polsen de status van het netwerk. Daarbij is ons verbruik per computer ook belangrijk. Een telunit verbruikt ongeveer 500 MB aan data per dag. Dat valt mee, maar is voor een IoT oplossing nog best fors. We stoken tijdens deze Bevrijdingsdag totaal 6 Gigabite aan data op. Bij een van de festival blijkt het netwerk plat te hebben gelegen. Daar hebben we gelukkig geen last op ons netwerk.
Het zit er bijna op voor ons. Nog een uurtje en dan lopen in het land de festiviteiten echt ten einde. Voor Crowdcom betekent dat opmaken voor de breek. We breken alle locaties op 6 mei met een team van vier man en twee busjes. Dat betekend een lekker dagje voor de boeg vanaf 04:00. Op de zaak worden alle materialen altijd gecontroleerd. De lenzen worden schoongemaakt voor de volgende ronde, UTP kabels worden gechecked en de boxen weer netjes opgeborgen. Een paar mooie dagen zitten er op. Volgens onze tellers is iedereen veilig naar huis. En wij maken ons op voor de volgende klus.
Schrijf je nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief en wordt automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen! Met het invullen van onderstaand formulier gaat u akkoord met ons privacy statement.